måndag 9 november 2009

Paul Auster, Jane Austen och Siri Hustved


Hemkommen efter en fantastisk vecka i New York där två av höjdpunkterna gick i litteraturens tecken. En kväll bänkade vi oss för att lyssna på Paul Auster när han läste från sin senaste roman "Invisible". Det var en stark läsning av ett ganska vågat kapitel som handlade om två tonåriga syskons sexuella experimenterande men jag tyckte att både texten och framförandet bars av en inkännande förståelse och ömsinthet från författarens sida. Boken i sig lovar gott - jag har läst två tredjedelar och kan säga så mycket som att det är en stark läsning som dock inte slår New York-serien.

Lustigt nog medverkade Paul Austers hustru i nästa stora evenemang. Morgans Library - som äger en tredjedel av alla Jane Austens brev - öppnade en separatutställning kring just detta material samt manuskriptet till Lady Susan. Utställningen var mycket väl ordnad med en blandning av Jane Austens brev - förfärligt liten handstil - och kringmaterial som lättade upp det hela. Bl a hade muséet bett ett antal personer uttala sig på film om vad Jane Austen betytt för dem och vem ser vi inte exalterat utropa "Oh my God" över glädjen att få fingra på hjältinnans brev om inte just Siri Hustved.
Morgans Library har för övrigt mycket förtjänstfullt lagt ut mycket av sitt material kring denna och andra utställningar på nätet så titta gärna här:

http://www.themorgan.org/austen/

Bl a finns filmen utlagd här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar