söndag 6 december 2009

Julmarknad på Regionmuséet i Kristianstad


Så avundsjuk man blir!

Ja, jag vet. Jag knypplar, broderar, syr folkdräkt och stickar och trivs med det. Det lilla jag hinner. Men så avundsjuk man blir på alla som är yrkesutövare och som kan visa upp det ena underbara alstret efter det andra och det på en
nivå som vi amatörer sällan når upp till. På Regionmuséet i Kristianstads julmarknad fanns det gott om saker att sukta efter.

För det första var Toveriet där och hennes underbara höns, muddar och kläder är bara så ljuvliga. En kollega till henne kom från Ungern och hans saker var i sanning spännande. Och i en helt annan stil.


Mikaels fina korgar vill man ha alla storlekar av och bäst är att han kommer att ha kurser i Östra Göinge till våren - både hos Vuxenskolan och på Vävstolsmuséet. Även vi i Östra Skånes hemslöjdsförening hoppas kunna engagera honom för en work-shop någonstans. Så det är bara att hålla ögonen öppna.

Jag var som sagt var där som representant för Östra Skånes hemslöjdsförening
och vi var ett trevligt gäng. Roligast var - som alltid - att träffa alla medlemmar på riktigt och höra vad de vill ha ut av föreningen. Och väldigt många blev sugna på yllebroderikurser när de såg Margaretas fina kudde och Evas lika vackra duk. Kristinas kurser i näver- och dominostickning kommer helt klart att bli fulla så många som frågade vad hon gjorde och om det inte var svårt? Roligt var också att Kerstina som UNG representant visade vävning i halm, till stötta hade hon mormor Barbro och Ellen, som skapat mönstret.
Eftersom vi alldeles nyligen skapat bloggen Lilliz för föreningen hänvisade vi folk dit för att se när kurserna skall hållas.

Själv knypplade jag på min sottrynevariant med picot - ett roligt mönster från nordöstra Skåne. En och annan frågade efter en kurs i knyppling men de flesta nöjde sig med att kommentera att 1. det såg svårt ut 2. det var vackert. 3. vad skulle man egentligen ha det till??? Svaren är 1. nej 2. tack 3. vet inte. Men roligt är det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar