tisdag 16 februari 2010

Bunad!!

bilden lånad från Bunads hemsida

Efter en ganska jobbig början på arbetsveckan kom jag hem ganska slut men humöret blev genast bra igen. I brevlådan låg årets första nummer av den norska tidskriften Bunad. Den vänder sig helt klart till alla oss folkdräktsnördar och vi ägnar timmar åt att dregla över vitsöm, yllebroderier och svepande kjortlar. Sedan kan man som småtråkig svensk ibland reta sig över den norska äppelkindade-nu-skal-vi-alle-gå-på-tur-mentaliteten men det är egentligen inget annat än ren avundsjuka. Tänk ett helt land där folkdräkterna verkligen används, nytillverkas och ingår i folks medvetande. Det måste vara härligt.

Än roligare är att Bunad nu ganska ofta ger sig över gränsen till Sverige i sina reportage - kanske för att vi är ganska många läsare här. I det här numret handlar flera artiklar om Skansen och bl a möter vi denne vackre hälsingbonde i sin fina dräkt. Ett annat parti handlar om kvinnodräkten från Mockfjärd i Dalarna. Vackert och förtrollande i alla sina starka färger.

Roligast var ändå artikeln om en mansdräkt från 1600-talet och Shetlandsöarna. Vi som sysslar med folkdräkt vet ju att dessa aldrig sett likadana ut från person till person. Och vi vet också att de förändrades över tid. I denna gamla dräkt (rekonstruktion) kan man ändå se drag som sedan levde vidare.


Ja, som sagt, kvällen är räddad! Och den blir än mer så när jag hittade följande fina vitsömsbild från en utställning som visades på Vinslövs hembygdsgård Västergårda förra sommaren - titta ett sådant enkelt och vackert broder - fullt möjligt att göra än i dag. Passa gärna på och besök Västergårda någon gång när där är öppet - de har en hel del intressant textil och har nyligen ordnat samlingarna på ett bra sätt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar